9 +1 забавни идеи за началото на учебната година

Замисляйки се за първия учебен ден, обикновено фокусът на учителите е насочен към подреждане на класната стая и подготовка на изненадки за учениците. Това е вълнуващо и наистина изгражда силна връзка в класа. Мислейки си за първия учебен ден – независимо от възрастта на нашите ученици или от това дали са новосформиран клас, едно чудесно начало би било включването на интересни и мотивиращи дейности.

Този материал е насочен към няколко предложения как да стартираме учебната година с нашите ученици. Може да подмените съдържанието в зависимост от възрастовите особености на класовете, в които решите да ги използвате. Като коментари може да споделите и ваши варианти за дейности.

A защо предложенията са не девет, а + 1? Ще разберете в края на този материал 😊.

  1. Моето име, моята дума.

Много подходяща дейност за нов клас . Децата застават в кръг. Един казва името си и положителна дума, която започва със звука на името му. Например: Аз съм Боби, благ. Продължава следващия вляво (вдясно, според инструкциите на учителя).

Вариант

Кой ще започне представянето се определя с подхвърляне на топчица – първият път учителят се представя: „Аз съм Деси, добра.“ и подхвърля топчицата към някого в кръга, който я подхвърля към друг след като се представи. Този вариант предполага всички да са внимателни, за да не подхвърлят топчицата към вече представил се.

2. Моето име, вашите имена

Дейността е подходяща за нов клас. Всички участници застават в кръг. Първият казва името си, вторият (отляво или отдясно) казва името на първия и своето, Третият повтаря имената на първия и втория и добавя своето име и т.н. Така децата запомнят по-лесно имената на своите съученици.

Дейността може да се усложни, като определянето на кой ще е следващият, става с подхвърляне на топчица към случаен участник.

3. Два пъти вярно, един път не

Забавно начало на учебната година

Забавен начин да разкажеш нещо, което се е случило през лятната ваканция. Учениците получават лист с инструкции да напишат интересни неща, които са се случили през тяхната ваканция. Условието е да изберат две истински събития и едно, което е измислено. После четат написаното пред класа, като не уточняват кое е вярно и кое – не. Целта им е да „заблудят“ съучениците си и неосъщественото събитие да бъде посочено за наистина преживяно от тях.

Например:

  • Аз бях в делфинариума във Варна и храних делфин. (истина)
  • Карах сърф. (лъжа)
  • Прочетох пет книги. (истина)

Съучениците се опитват да разгадаят истинските събития.

.

4. Открий трима, които…

Лесно и забавно, предполага малко повече движение из класната стая и разговори. Много подходящо в нов клас.

Учителят подготвя списък с неща – факти, външни белези, хобита, и т.н. и дава на всеки ученик по един. Инструкциите са всеки да открие някой, който отговаря на „критерий“ от списъка. Може да се затрудни с условието – един съученик да бъде посочен само по един от критериите.

5. Едно 🙂 и едно 🙁

Едно нещо, което харесвам в училище. Едно нещо, което искам да бъде променено.

Това е дейност, която е подходяща за по-големи ученици. На лист от едната страна пише „ХАРЕСВАМ“, а от другата „ИСКАМ ДА ПРОМЕНЯ“. Тук въпросът може да не е свързан с училище, а с класа, с учителя и т.н.

Например: „Какво харесвам и какво искам да променя в класа.“

Това е много добра обратна връзка към учителя за това, кое да остави като добра практика в класа (часа си) и кое може да променя през новата учебна година.

6. Седни, ако…

В началото на играта всички са изправени. Водещият (учител или ученик от класа) извиква твърдения с думите: „Да седне този, който…“. Играта завършва, когато остане един ученик изправен.

Примери:

„Да седне този, който има брат.“

„Да седнат тези, които имат сини очи.“

„Да седне този, който е с маратонки.“ и т.н.

7. Пъзел-плакат на моя клас

Учителят предварително подготвя парчета от пъзел (линк за шаблон). Раздава по един елемент от пъзела (или няколко, зависи от броя ученици) на всеки ученик, за да създаде свой собствен дизайн (рисунки или текст). В края на часа пъзелът се сглобява и се закача на стената. Над него може да се сложи надпис: „В този клас заедно се допълваме.“

8. Нов приятел

Дайте на децата да попълнят тази форма . Това може да отнеме и повече време, може да бъде довършено и след училище – у дома. На следващия ден дайте задача на децата (мисия „Нов приятел“) да открият съученици със съвпадения в попълваните любими неща и да отбелязват имената им на съответното съвпадение. Накрая преброяват кое име се среща най-честно – това може да е нов (стар) приятел.

9. Една „Усмихната“ дума

Тази дейност е подходяща за ученици, които се познават. Тя действа много положително на атмосферата в класа, заради това може да намери място в началото на учебната година.

Учителят подготвя по един лист на ученик с неговото име и ги поставя на чиновете. Всеки от класа трябва да напише по една хубава дума за всички свои съученици, гледайки името им на листовете. Условието е много важно – допускат се само позитивни, хубави, мили думи. Хубаво е да има ред при преминаване на учениците от един лист към друг – започни попълването на листа на съученика с номер след твоя (или първа буква в името след твоята). Така в края на дейността всеки трябва да има думи с една по-малко от броя на учениците в класа (не се попълва собствения лист).

Усмивки и радост предизвиква да прочетеш написаните мили думи за самия теб.

+1 забавна идея

КласБъди – забавни въпроси

Децата обичат технологиите. Включването на една забавна дейност в КласБъди би била забавна и подходяща за стартиране на учебната година. Какво всъщност е КласБъди? Лесна за използване платформа, чрез която привличате вниманието на всички деца с интерактивни въпроси и дейности. Всяко дете може да участва от собственото си устройство (хромбук, таблет) или всички вие можете да споделите един екран и да работите заедно. Тук сме подготвили пример, който може да използвате и вие:

линк за игра

линк за редакция

За вас подбра: Десислава Миленкова

1 thought on “9 +1 забавни идеи за началото на учебната година”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *